
EKOSİSTEM ÇAĞRISI
- Bu çağrı ile, yapay zekâ alanında üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerinde oluşan bilgi birikimi ve teknolojinin TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsünün katkılarıyla:
- Türkiye’de yerleşik kuruluşlar tarafından belirlenen işbirliği modeli dahilinde kullanılması,
- Yapay Zekâ alanında ihtiyaçları karşılayan yenilikçi ürün ve çözümlere dönüştürülmesi,
- Proje çıktılarının Türkiye’de uygulanması, amaçlanmaktadır.



Çağrının planlanması, TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü Yenilik Zinciri Aşamaları ve Paydaşlarını içerecek şekilde yapılmıştır.
YAPAY ZEKÂ EKOSİSTEM ÇAĞRISI BAŞVURU SÜRECİ

İhtiyaç sahibi kuruluş (müşteri kuruluş) ve/veya teknoloji sağlayıcı firma tarafından Yapay Zekâ alanında ArGe’ye dayalı yenilikçi çözümleri hedefleyen proje fikirleri oluşturulmalıdır.
- Finans alanında geliştirilecek yapay zekâ temelli çözümlerin finans sistemine entegrasyonunu kolaylaştırması hedeflenmelidir.
- Akıllı Üretim Sistemleri alanında, Sanayide Dijital Dönüşümün geldiği nokta ve sanayideki model fabrikalar sayesinde yapay zekâ temelli çözümler hedeflenmelidir.
- Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık alanında gıda arzının ve güvenliğinin gittikçe artan kritik önemi dolayısıyla yapay zekâ temelli çözümler hedeflenmelidir.
- İklim değişikliklerinden kaynaklanan felaketlerin azaltılmasına yönelik olarak önceden kestirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için yapay zekâ teknolojileri geliştirilmesi hedeflenmelidir.
- Müşteri Kuruluşun ihtiyacını karşılamak üzere bir konsorsiyum oluşturulacaktır. Bu konsorsiyum TEYDEB’e Yapay Zekâ temelli ArGe
projesi sunacaktır. - Proje başvusu yapacak konsorsiyumun yapısındaki asgari olarak
aşağıdaki paydaşlar bulunmalıdır
1.Müşteri Kuruluş (Büyük ölçekli kuruluş veya KOBİ)
2.Teknoloji Sağlayıcı KOBİ
3.Teknoloji sağlayıcı üniversite araştırma laboratuvarı / merkezi veya kamu araştırma merkezleri / enstitüsü
4.Yapay Zekâ Enstitüsü
5.İştirakçi olarak bir kamu kuruluşu (opsiyonel)


- Çağrı ilanlarında verilen iş birliği protokolü şablonu konsorsiyum üyelerince, proje kapsamı doğrultusunda doldurularak imzalanır.
YAPAY ZEKÂ EKOSİSTEM ÇAĞRISI HAYAT DÖNGÜSÜ
Prodis üzerinden ön kayıt yapılması
Proje dökümanlarının yüklenmesi ve e-imza ile TÜBİTAK’a gönderilmesi
Başvurunun değerlendirilme sonrası olumlu bulunması
Proje geliştirme ve izleme faaliyetleri
İş Birliği protokolüne göre proje çıktılarının Yapay Zeka Enstitüsü’ne verilmesi
Ticarileşme Planı (opsiyonel)
DESTEK PAYLARI
Bu sözleşme çerçevesinde işbirliği sözleşmesine imza atan tüm taraflar tarafından birlikte geliştirilecek; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi projesi TÜBİTAK ve Ana Paydaş Kuruluş tarafından finanse edilecektir.



KONSORSİYUM YAPILANMASI
Programın uygulama esaslarında;
TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü, Ana Paydaş Kuruluş olarak anılan özel sektör kuruluşu ve onun tarafından belirlenecek Paydaş Kuruluş olarak anılan en az bir üniversite ve en az bir KOBİ bir İşbirliği Sözleşmesi imzalayacaktır. Bir kamu kurumunun da Paydaş/İştirakçi Kuruluş olarak yer alması önem taşımaktadır.
